Rendeltetés
A szellőztető és légkondicionáló mennyezeteket nagykonyhai üzemelésre szánták.
Felhasználásuk elsősorban azokban a konyhákban ajánlott, amelyek több, egymástól távolabb eső konyhai berendezéssel rendelkeznek és ezáltal az egyes elszívók telepítése gazdaságtalan és bonyolult lenne, valamint a szellőzőlégcsatornák elhelyezése rontaná a konyha képét.
Olyan területeken is alkalmazható, ahol alacsony vagy boltíves a mennyezet, és ahová különben nem lehetne az elszívókat telepíteni. A mennyezet a designt, az elszívást és világítást érintő fokozott követelmények esetén is alkalmazható, pl. nyitott konyhák, ételkiadók, stb. esetén.
A szellőztető és légkondicionáló mennyezetek zárt rendszerei elszívó, gyűjtő és bevezető légvezetékekből állnak.
Standard esetben fényáteresztő elemeket tartalmaznak beépített fénycsöves világítással a mennyezetek fölött.
A szellőztető mennyezetek kialakítása megfelel a konyhák szellőztetésére vonatkozó VDI 2025 (Németország) érvényes előírásainak.
Az álmennyezet kompakt transzlucid fóliából van kialakítva, a formatervezett fényhatás elérése érdekében.
Mechanikus szűrés.
A kazettás zsírszűrők oldalról illeszkednek az elszívó légvezetékbe. Anyaguk rétegelt fémháló 500 x 175 mm nagyságú rozsdamentes lemezkeretben. A szűrők közti térbe távtartó vakbetétek vannak telepítve. A zsírleválasztó szűrők számát az elszívandó levegő mennyiségéből számítják ki, úgy hogy egy szűrőn a légáramlás optimális térben w a grafikon szerint (azaz 3 V = 200 és 250 m /ó között) legyen.
Szűrés hatékonyság.
A főzés során keletkező elhasznált levegő zsírrészecskéinek hatékony megsemmisítési módszeréről van szó. A rendszert a meghatározott elszívó teljesítmény, a készülékek típusa és a mechanikus szűrés hatásfoka alapján tervezik, amely nem csökkenhet 75 % alá. Amennyiben a rendszer tervezésénél az összes feltétel teljesül, a maradvány zsírok megsemmisítési hatékonysága akár a 99 %-ot is eléri.
Alapleírás
A konyhák szellőztetésének automatikus szabályozása a konyhai elszívóernyők és a szellőztető és légkondicionáló mennyezetek választható tartozéka. A digitális szabályozás rendszere biztosítja a konyha szellőzés gazdaságos működését a konyhai berendezések pillanatnyi hőtermelésétől függően és megakadályozza így a konyhai elszívó ventilátor gazdaságtalan működését akkor, amikor nincs főzés, vagy csökken a hőterhelés. Az automatikus szabályozás alapelve a hőmérséklet követése a konyhai berendezések fölött és a konyha terében. Ha a hőmérsékletek nem különböznek, csak a ventilátor minimális (beállított) fordulatszáma kapcsol a konyha levegőjének alapszintű cseréjéhez, és csak a gázüzemű készülékek működése engedélyezett. A hőmérséklet-különbség növekedésével a hőérzékelők között automatikusan növekszik a bevezető és elszívó ventilátorok teljesítménye is. A ventilátorok folyamatosan 0–10 V-os jellel vezéreltek. E különbség csökkenésekor a teljesítmény automatikusan csökken, esetleg áttér az alapszintű, minimális levegőcserére.
Takarékos üzemeltetés
„A helyesen megtervezett automatikus szabályozásnak elsősorban az emberi tényezőt kell kiküszöbölnie, csökkentve ezzel az energetikai igényt a ventilátorok működéséhez és a szellőztető levegő utánmelegítéséhez. „
„A grafikon a ventilátorok működésének éves költségeit mutatja a szellőztetési teljesítménytől és napi üzemmódtól függően (az elektromos energia 3,50 EURO/kWh áráért). A grafikon nem tartalmazza a levegő utánmelegítéshez szükséges energiamegtakarítást.”
„A számítást a köv. paraméterekre végezték: a szellőztető rendszer paraméterei: Dp = 550 Pa, ventilátor hatékonysága 0,55, működési idő 300 nap/év, az automatikus szabályozás 70 %-ban csökkenti az üzemidő teljesítményét 45 Nmax”