Magyarországon a hatályos OTSZ előírja oltórendszer használatát mellyel hazánk a fejlettországok előírását a régióban előremutató szabályozást vezetett be.
A konyhatechnológiai fejlődés eredményeképpen számtalan eszköz szolgálja a kulináris élvezetekre vágyók igényeit, de az alapvető elljárás nem változott: az ételek készítéséhez magas hőszükséges.
A konyhaművészet is globalizálódik, fénykorukat élik a különleges konyhatechnológia eszközök és a látványos, nagy szakértelmet kívánó főzési, sütési technológiák, megújítva a nemzeti konyhaművészetet (grillezés, flambírozás, stb.)
A konyhában használt leggyakoribb alapanyagok (olajok, zsíradékok) pedig kiválóan égnek, ezzel jelentős veszélyforrást jelentenek.
Így sajnos nem kérdés, hogy az éttermekben, nagykonyhákban történő tűzesetek túlnyomó része a konyhai berendezésekből indul ki.
Tűz okai
Szándékos: 5 %
Dohányzás: 7 %
Elektromos: 7 %
Fűtő berendezés: 10 %
Konyhai berendezés: 57 %
OTSZ 54/2014-14. sz.
Az 50 kW teljesítménybe beszámítandó a készülékekben lévő olaj vagy zsíradék mennyisége 1 kg/kW értékkel.
Automatikus működés.
A kábelek egy ellenőrző panelhez csatlakoznak, amik kontrollálják az automata oltórendszer működését. A hőérzékelő kábelek folyamatos figyelés alatt vannak, a rendszer ellenőrző panele által.
Látható, hogy a tüzek közel 60%-át a konyhai berendezések, eszközök okozzák.
Ennek megfelelően a tűzvédelem eszközeinek is folyamatosan fejlődniük kell, a konyhai dolgozók és eszközök, valamint a vendégek és Ön mint tulajdonos érdekében.
Egy jelentéktelennek tűnő konyhatűz, ha nem nem fékezik meg időben, akár egy teljes épületet is lerombolhat, vagy hosszú időre kivonhat a forgalomból.
Ezért a nem kívánatos tűzesetek elleni védelmet a speciálisan konyhákba kifejlesztett beépített oltórendszerek jelentik.
Mindennek fényében érthető a magyar hatóságok szigorú szabályozása is, amely alapján az 50 kW feletti teljesítményű konyhai készülékek egy csoportba történő telepítése esetén a készülékek feletti elszívó ernyőbe kötelezően automata oltóberendezést kell beépíteni.
Ezek a kimondottan konyhai tüzek oltására kifejlesztett készülékek speciális oltóanyagot tartalmaznak, így nem csak a konyhai eszközöket védik, hanem a felettük lévő olajleválasztókat, illetve az elszívó légcsatornát is.
Beépítésük a hatósági előírásokon túl Önnek mint konyha tulajdonosának, üzemeltetőjének is jól felfogott érdeke, hiszen a nagykonyhai oltóberendezés az élet- és vagyonvédelem mellett az Ön tulajdonod anyagi biztonságát is védik a lehetséges kár mértékéhez képest elenyésző befektetéssel.
A konyhai oltóberendezés tervezés erre szakosodott cégek feladata, melyet ők végzik és kivitelezik konyhatechnológus segítségével. Egyben a hatósági engedélyeztetés terhét is levéve az étterem tulajdonos válláról.
Coolchef Team
Automata oltórendszer működése.
Manuális működtetés esetén a rendszer aktiválható egy elektronikus jellel, egy, az ellenőrző panelbe bekötött kapcsolóval, a konyha kijáratánál elhelyezett távkapcsolóval vagy akár egy kar meghúzásával.