+36-1/445-4929, +36-30/609-6535 coolchef@coolchef.hu

Magyarországon a hatályos OTSZ előírja oltórendszer használatát mellyel hazánk a fejlettországok előírását a régióban előremutató szabályozást vezetett be.

A konyhatechnológiai fejlődés eredményeképpen számtalan eszköz szolgálja a kulináris élvezetekre vágyók igényeit, de az alapvető elljárás nem változott: az ételek készítéséhez magas hőszükséges.

A konyhaművészet is globalizálódik, fénykorukat élik a különleges konyhatechnológia eszközök és a látványos, nagy szakértelmet kívánó főzési, sütési technológiák, megújítva a nemzeti konyhaművészetet (grillezés, flambírozás, stb.)

A konyhában használt leggyakoribb alapanyagok (olajok, zsíradékok) pedig kiválóan égnek, ezzel jelentős veszélyforrást jelentenek.

Így sajnos nem kérdés, hogy az éttermekben, nagykonyhákban történő tűzesetek túlnyomó része a konyhai berendezésekből indul ki.

Tűz okai

Szándékos: 5 %
Dohányzás: 7 %
Elektromos: 7 %
Fűtő berendezés: 10 %
Konyhai berendezés: 57 %

OTSZ 54/2014-14. sz.

Az 50 kW teljesítménybe beszámítandó a készülékekben lévő olaj vagy zsíradék mennyisége 1 kg/kW értékkel.

Automatikus működés.

A kábelek egy ellenőrző panelhez csatlakoznak, amik kontrollálják az automata oltórendszer működését. A hőérzékelő kábelek folyamatos figyelés alatt vannak, a rendszer ellenőrző panele által.

Látható, hogy a tüzek közel 60%-át a konyhai berendezések, eszközök okozzák.

Ennek megfelelően a tűzvédelem eszközeinek is folyamatosan fejlődniük kell, a konyhai dolgozók és eszközök, valamint a vendégek és Ön mint tulajdonos érdekében.

Egy jelentéktelennek tűnő konyhatűz, ha nem nem fékezik meg időben, akár egy teljes épületet is lerombolhat, vagy hosszú időre kivonhat a forgalomból.

Ezért a nem kívánatos tűzesetek elleni védelmet a speciálisan konyhákba kifejlesztett beépített oltórendszerek jelentik.

Mindennek fényében érthető a magyar hatóságok szigorú szabályozása is, amely alapján az 50 kW feletti teljesítményű konyhai készülékek egy csoportba történő telepítése esetén a készülékek feletti elszívó ernyőbe kötelezően automata oltóberendezést kell beépíteni.

Automatikus működés: Tűz esetén az ellenőrző panel riasztójelet generál és ezzel egyidőben aktiválja is a rendszert egy jelet küldve az oltókészülék szelepének biztosítékához, ami a rozsdamentes csőhálózaton keresztül a speciális szórófejekhez juttatja a nedves oltóanyagot.
A nedves oltóanyag egy karbonsav sóoldat, ami egy zárt habréteget alkotva elzárja az oxigént az égő anyagtól, visszahűti azt és megakadályozza a visszagyulladás lehetőségét. Az alacsony savszint (20°C –on PH 9-es érték) miatt nem keletkezik károsodás az ipari konyhákban használatos rozsdamentes anyagokon, felületeken.

Ezek a kimondottan konyhai tüzek oltására kifejlesztett készülékek speciális oltóanyagot tartalmaznak, így nem csak a konyhai eszközöket védik, hanem a felettük lévő olajleválasztókat, illetve az elszívó légcsatornát is.

Beépítésük a hatósági előírásokon túl  Önnek mint konyha tulajdonosának, üzemeltetőjének is jól felfogott érdeke, hiszen a nagykonyhai oltóberendezés az élet- és vagyonvédelem mellett az Ön tulajdonod anyagi biztonságát is védik a lehetséges kár mértékéhez képest elenyésző befektetéssel.

A konyhai oltóberendezés tervezés erre szakosodott cégek feladata, melyet ők végzik és kivitelezik konyhatechnológus segítségével. Egyben a hatósági engedélyeztetés terhét is levéve az étterem tulajdonos válláról.

 

Coolchef Team

Automata oltórendszer működése.

Manuális működtetés esetén a rendszer aktiválható egy elektronikus jellel, egy, az ellenőrző panelbe bekötött kapcsolóval, a konyha kijáratánál elhelyezett távkapcsolóval vagy akár egy kar meghúzásával.

Automata oltórendszer aktiválódása.

A tűzjellemzők észlelése a tanúsított UL/UM lineáris hőérzékelő kábeleken keresztül történik, amelynek az aktiválási hőmérsékletei lehetnek 138°C, 180°C or 250°C és a beépítésük különösen gyors és egyszerű, egyedülálló a megbízhatóságot és biztonságot szolgáltatva, mivel a konyhagépek körül, az elszívó ernyőben és elszívó csövekben is biztosítja az érzékelést.
 
Honlapunk használatával Ön elfogadja a sütik használatát.X